Инфлацията е факт, а хората трябва да избягват покупки, които биха

...
Инфлацията е факт, а хората трябва да избягват покупки, които биха
Коментари Харесай

Експерт каза с колко се увеличава вноската по кредит от 1000 лв. на месец през 2023г.?

" Инфлацията е реалност, а хората би трябвало да заобикалят покупки, които биха могли да отсрочат, с цел да си основат буфер от средства ". Това поучава финансистът Левон Хампарцумян.

Той предизвести, че догодина може да има и повдигане на вноските по заемите. Така в случай че потребителят всеки месец заплаща по 1000 лв. вноска, то през 2023 година може да му се наложи да заплаща по 1200-1300 лв..

" Не е малко. Зависи несъмнено и какъв му е приходът ", разяснява пред NOVA Хампарцумян.

По думите му в такива случаи има няколко разновидността. Единият е човек да си реструктурира бюджета. Ако обаче е взел заем на ръба на опциите си, тогава би трябвало да отиде при финансовата институция, да каже, че не може да заплаща 1300 лв. и да се предоговорят изискванията по заема, като да вземем за пример да се разсрочи във времето или да се погаси част от главницата, с цел да му падне вноската.

" Инфлацията помпа цените, само че и помпа възнагражденията. И то не толкоз междинната заплата, колкото в търсените специалности. В IT бранша да вземем за пример заплатите ги подвигат без помощта на профсъюзите ", сподели Левон Хампарцумян.

Той посъветва хората да не изпадат в суматоха за идната година, тъй като човек под стрес взима неверни решения.

" При COVID-19 стопанската система се оправи по-добре в сравнение с се очакваше. Заради войната се очакваше всичко да колабира, тържищата полудяха, цените отидоха нагоре, а се оказа, че резултатите са по-слаби от упованието. През 2022 година българската стопанска система ще е пораснала с още няколко % – пораства експортът, има претовареност, реколтата беше добра, туризмът беше добре ", сподели финансистът.

" Очевидно е, че може да действа страната без постоянен кабинет и последните две години го потвърждават ", счита още Хампарцумян.

За Еврозоната той изясни, че това политическо решение е взето преди 20 години. " Дойдохме досега, в който би трябвало да се създадат избрани дейности. Министерство на стопанската система, Министерството на финансите, Българска народна банка би трябвало да свършат избрани неща. Включително Министерството на финансите и Народното събрание да създадат един бюджет, който да не е свръх липсващ ", сподели Хампарцумян.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР